Tips och råd • Fasaden är husets skyddande rustning. Genom att regelbundet undersöka skicket och åtgärda problem på rätt sätt kan du minimera riskerna att drabbas av obehagliga överraskningar.
Puts
Fasader av puts är känsliga för fukt, och det är rekommenderat att börja undersöka skicket i god tid innan putsen väl börjar lossna. Tidiga tecken på skador är sprickor som ofta uppkommer vid öppningar, till exempel runt fönster och dörrar. Sprickorna kan vara svåra att upptäcka men en regnig dag ser du dem tydligare, eftersom sprickor ser större ut när de blir fuktiga och mörka. Uppmärksamma även mörka fläckar, rinnmärken och putssläpp. Putsskador som sprickor och ojämnheter bör åtgärdas så snart som möjligt. Innan ny puts läggs på är det viktigt att kontrollera att väggen bakom inte är skadad, samt att inte förekommer fukt i sprickor och ojämnheter på fasaden.
Tegel
Tegelfasader är förhållandevis fukttåliga, men om fasaden är skadad kan fuktskador uppstå.
Leta efter mörka partier eller fläckar samt vita eller ljusa utfällningar. Just detta behöver inte vara något allvarligt men det kan vara ett tecken på fuktvandringar. Var uppmärksam på spräckta stenar eller om fogen har släppt mellan tegelstenar. ”Hängande” tegel ovanför fönster är något att hålla ett extra öga på.
Trä
Har du en husfasad av trä bör du leta efter missfärgningar och rötskador. Glöm inte att undersöka ändarna längst ned på brädorna. Tvätta bort missfärgningar, laga sprickor och hål i träet och åtgärda alltför flagnad färg. Om enstaka brädor har spruckit eller ruttnat går det bra att byta ut dem. Tvätta och måla träfasaden regelbundet, minst vart tionde år. Var noga med att använda rätt sorts färg, helst samma typ av färg som tidigare använts. Rådfråga en expert om du är osäker.
Läs gärna mer om fasadrenoveringar vi gjort i Göteborg, eller ta hjälp av vår tjänst fasadkollen om du undrar ifall det är dags att renovera bostadsrättsföreningens fasad.
Klicka på en knapp nedan och dela sidan med vänner och bekanta!
[et_social_share]